· 

La campanya “TEXANS PEL CLIMA” al Besós-Maresme...

...apostant per l'Economia Social i Solidària

"Texans pel Clima", amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona per al 2021 (Projectes CLIMA)

Divendres 2 de juliol 2021 la campanya TEXANS PEL CLIMA ha participat activament a la  III Trobada d’Economia Social i Solidària del Besós-Maresme organitzada des del centre cívic. Aquest any la trobada s’ha centrat en visibilitzar i valoritzar les respostes comunitàries a la pandèmia que han emergit al barri.

 

A més de la mostra de projectes en un ampli ventall de parades demostratives s’ha donat un veritable aplec tant de les entitats i iniciatives arrel·lades al barri com dels projectes vigents que des de l’Economia Social i Solidària estan aportant i en condicions de dialogar pels vincles que han establert. 

Concretament, vam seure al voltant de la Taula d’experiències comunitàries

amb el menjador solidari Gregal, associació de dones Ambar Prim,

parròquia de Sant Pauli de Nola, entitat Ca Kanam,

grup de consum Besós Verds

i veïnes i veïns del barri.

Taules col·laboratives al voltant del barri Besòs Maresme

Com a projectes en marxa al barri hem estat TEXANS PEL CLIMA de la mà de La Fàbrica

que també fem acompanyament veïnal en la plantació i tancat d’escocells;

Cuinem Barri d’Antígona promovent l’alimentació saludable a l’abast

Novact impulsant la moneda REC. 

Des de La Fàbrica, com una de les entitats amb trajectòria a la Xarxa d’Economia Social i Solidària i membre de la seva Comissió Ecosocial, hem remarcat la importància d’apropar les iniciatives per enfortir-nos mútuament i arribar més lluny. El repte alimentari esdevé  una qüestió clau al barri que la pandèmia ha posat de relleu alhora que ha fet activar la xarxa veïnal i associativa per fer-hi front col·lectivament a les necessitats alimentàries existents. Hem destacat la urgència de reforçar processos comunitaris compartits més enllà dels projectes puntuals que sol recolzar l’Administració. I llavors l’ESS en aquest context anirà prenent forma pròpia i maneres de fer coherents amb les dinàmiques sòcio-econòmiques existents que li estan donant sentit.

I com en tot esdeveniment comunitari, a més de conversar hi ha temps per gaudir de la companyia i la cultura; en aquest cas amb l’espectacle musical del grup senegalès Ngomez Nokass amb i un sopar  la fresca ha clos aquesta trobada estiuenca on hem sembrat les ganes  de reprendre el contacte a la tardor per seguir tirant del fil que cohesiona al barri.

Agafa lloc als barris de Sant Martí

La intenció d’aquesta campanya pilot al Districte de Sant Martí de Barcelona és avançar cap a una economia més circular a través de la recollida de texans usats i diferents accions de sensibilització ambiental. Ho fem des de la vinculació entre La Fàbrica des del treball comunitariSolidança des de la trajectòria en la recollida i tractament del tèxtil i Back to Eco des de l’Upcycling. Es tracta d’activar un procés circular entorn el texà per mostrar com d’important és fer circular l’economia als barris

Parada TEXANS PEL CLIMA a la II Trobada d’ESS   al Besós-Maresme on vam sortejar dos bosses entre el veïnat col.laborador.
Parada TEXANS PEL CLIMA a la II Trobada d’ESS al Besós-Maresme on vam sortejar dos bosses entre el veïnat col.laborador.

Per què els TEXANS i què en fem? 

Ens centrem en els texans és un producte molt popular i no en saben gaire del seu impacte ambiental. Sabíeu que per la producció d’un pantaló texà es consumeixen fins a 8.000 litres d’aigua i provoca més de 20 kg d’emissions de CO2 durant les diferents fases de producció. Expliquem que al món es fabriquen 300 milions de texans l’any i que el texà té una “esperança de vida” de 8 anys normalment el seu cicle de vida no arriba a la meitat. I quan es llença sovint encara té més del 90% del teixit en bon estat, aprofitable per la re-manufactura. I això precisament és el punt on la campanya actua, el reaprofitament

 

Des dels punts de recollida de texans distribuïts als 10 barris de Sant Martí volem fer visibles les possibilitats de circularitat d’aquesta peça de vestir. I per això a la tardor farem tallers pràctics de prevenció i reutilització del residu tèxtil i diferents accions de sensibilització per tal de conscienciar el veïnat passant a l’acció.

En aquests moments pots trobar contenidors en equipaments de proximitat (Casal del Poblenou, casal del Besós, Ca l’Isidret, casal de Bac de Roda, Centre Cívic Besós, Espai Antoni Miró Peris), entitats veïnals (AVV Poblenou i AVV Maresme), escoles (Acàcies, Llacuna), IES (Maria Espinalt), espais d’innovació com el FabLab de Poblenou, horts urbans com el ConnectHort i esportives com el Club Esportiu Júpiter.


* Si estàs interessat/da en donar suport a aquest projecte pilot, pots posar-te en contacte amb nosaltres

a través de la web TEXANS PEL CLIMA on pots seguir els avenços de la campanya ==> AQUÍ


Escribir comentario

Comentarios: 0