· 

Plantem vida amb PLANETA JOVE. Una jornada intergeneracional de plantació i manteniment del verd urbà comunitari.

30 juny 2022

 

Malgrat les calors d’aquest estiu hem apostat per tirar endavant una acció verda, d’aquelles que donen vida al barri quan més ho necessita per la manca de pluges i l’escalfor als carrers. Dia 29 de juny a les 16h, calor a no parar i una fita: re-plantació als escocells (que és l’espai al voltant de l’arbre per si no coneixeu la paraula) de davant del casal de barri del Besos, carrer Cristobal de Moura. 

 

Concretament una trobada de caire intergeneracional i intercultural entre les joves del projecte "Planeta Jove" per compartir de manera pràctica, amb les mans a la terra, el repte de la crisi climàtica i, alhora, valoritzar aquestes plantacions comunitàries que serveixen per "regenerar el benestar eco-social als barris del Besós-Maresme" com diu el nom del projecte que La Fàbrica hi està acompanyant. 

 

L’acció es va planificar en 3 moments:

  • Moment 1: trobada al casal del Besós amb la gent convocada, veïnat i joves per conèixer-nos i conèixer també la història dels escocells.
  • Moment 2: feina comunitària de neteja, re-plantació i reg.
  • Moment 3: fotos de grup i celebració de la feina feta entre totes al casal.

Quina és la història d’aquests escocells de Cristobal de Moura?

Generem benestar als barris Besos-Maresme
Generem benestar als barris Besos-Maresme

 

Fa gairebé quatre anys, al setembre de 2018, el veïnat dels blocs del costat del casal de barri es va plantar i va dir “PROU, VOLEM UN CARRER BONIC”. I això va ser el primer pas per començar a organitzar-se sobre com els volien, quines plantes, quin tancat ... i amb el suport d’un projecte d’ocupació (B-Mincome) on hi havia gent migrada de diferents països que havia fet la formació en jardineria amb Parcs i Jardins i va ajudar al veïnat a plantar i fer les tanques dels escocells. I en uns mesos va passar de ser un espai de recolza-escombraries a terreny fèrtil amb els esforços de gairebé una cinquantena de persones d’edats i procedències culturals diverses, veïnes del Besós-Maresme que hi van contribuir amb el suport incondicional de l’equip del casal. 

 

 


Com va anar aquesta jornada intergeneracional i intercultural?

Doncs una tarda calurosa de finals de juny en un barri perifèric de la gran ciutat on una vintena de persones es van aplegar: algunes veïnes del propi carrer Cristobal de Moura  i del carrer Catània on també han plantat escocells, alumnes dels cursos de castellà i català del Pla Comunitari del Poblenou que viuen al Besós (o no) s’hi van apuntar en assabentar-se de l’acció i veïnes espontànies que es van animar a plantar. Amb les eines i les plantes que va aportar La Fàbrica com a contribució del projecte per “afrontar la crisi climàtica als barris”.   

 

Podeu veure aquestes imatges que expliquen el què vam fer entre totes aportant els sabers de plantes dels llocs d’origen i les ganes de contribuir a fer bonic un carrer.

Podeu veure aquella primera plantació en aquest poster que vam elaborar.


Com es va poder organitzar aquesta acció?

I perquè fos possible aquesta acció d’apropament als escocells comunitaris del Besós per la seva replantació i manteniment van caler algunes coordinacions entre el teixit cooperatiu, el tècnic i el casal de barri.

D’una banda la cooperativa del Maresme l’Esberla portant el projecte Planeta Jove, on joves del barri s’han apropat a l’ecologia durant el curs i com a activitat final han decidit passar a l’acció amb aquesta plantació al barri emmarcada en el programa Estiu Jove 2022 dins la línia del Pla de Barris d’impulsar iniciatives que contribueixin a la sostenibilitat ambiental a nivell local; i de l’altra la cooperativa La Fàbrica amb gairebé 4 anys d’acompanyament veïnal en la promoció del verd urbà al B-Mimcome amb el casal de barri com a espai d’acollida i referència de les persones participants i l’inici i cloenda-celebració de l’activitat.  Que no podia ser d’altra manera que amb els exquisits pastissets veneçolans de llimona que va fer Moraima, veïna del carrer Catània on fa un parell d’anys també va decidir que volia fer alguna cosa amb els palets que recollia, com tancar i plantar l’escocell de davant de casa seva. Però aquesta ja és una altra història que també hi forma part d’aquesta.

INSTAGRAM
INSTAGRAM

Inscripció PLANETA JOVE

Escribir comentario

Comentarios: 0