· 

Per què fer un “Planting Day”: dia per plantar (nos) fent més verda la nostra vida al carrer?

Planting Day en el Besós-Maresme
Planting Day en el Besós-Maresme

 

Aprofitant el dia on els cotxes ja no són els protagonistes com demana el Park(ing) Day...

 

Sabeu que el Park(ing) Day  és el “dia del parc” on a un centenar de ciutats del món es pren espai als cotxes aparcats al carrer perquè al mateix lloc puguin passar altres coses. I què aquesta reivindicació contra el cotxe-centrisme va començar quan un col·lectiu de la ciutat de San Francisco es va “plantar” i va dir prou a tant de cotxe allà per l’any 2005 !! Aquesta fita es va acollir a Barcelona al 2014 i després de 9 anys han estat centenars d’accions les què s’han organitzat a tots els barris mostrant la vida al centre i no els cotxes com a protagonistes dels carrers.

Planting Day en el Besós-Maresme
Planting Day en el Besós-Maresme

En el cas del Besós-Maresme ha estat el casal de barri l’equipament que s’hi ha sumat a la invitació reapropiant-se del carrer per convertir-lo en un espai de trobada per a les persones que donen vida als grups comunitaris que es troben dins del casal durant tot l’any i què potser no gaire gent els coneix. I per acabar de celebrar-ho hem decidit donar-li vida verda a la trobada fent què també sigui un Planting Day (un dia de plantar). I per això hem portat plantes aromàtiques ... romaní, farigola, menta ... per a totes les veïnes i veïns que han gaudit de l’espai alliberat per trobar-se tranquil·lament i compartir sabers del món vegetal que la gent d’arreu del món tenim.


Imatge real i possible del carrer Cristòbal de Moura, davant del Casal de Barri del Besós,

sense cotxes i amb espai disponible perquè les veïnes conversen,

mostren les seves creacions i s’emportin plantes aromàtiques per enverdir la casa.


Per què cal reivindicar menys cotxes a Barcelona?

Doncs perquè a “l’Àrea Metropolitana de Barcelona el 50% de la contaminació és causat pel trànsit motoritzat. Barcelona és la ciutat d’Europa amb més densitat de vehicles per km² i es troba entre les 5 ciutats més contaminades d’Europa, superant els valors màxims de protecció de la salut acordats”.

Com poden revertir aquesta dinámica contamiant que no ens agrada?

Doncs canviant la manera de moure’ns perquè “la mobilitat i el transport sostenible és un dels àmbits prioritaris i més factibles on es pot actuar per fer front a l’emergència climàtica: cal reduir la presència i l’ús del transport privat motoritzat”

 

Sabent tot això ja no fa cap gràcia agafar el cotxe sense sentit perquè els mateixos fums que generem són els que ens contaminen, ni acceptar que hi hagui empreses contaminants instal·lades al barri com Airenet denuncia.

Com a opció per contrarestar tant de fum posem més verd a la ciutat, plantant els escocells dels arbres, fent horts urbans comunitaris i escolars, omplint casa nostra de plantes … que neteja l’ambient i ens fa sentir millor.

 

Al Besós-Maresme ho sabem des de fa més de 5 anys i cada cop hi ha més iniciatives que es posen verdes omplint de vida el barri.


Escribir comentario

Comentarios: 0