· 

CIBICO*: projecte on els biomaterials posen les llavors per canviar la dinàmica de destrucció per la de regeneració del teixit social i productiu

equip CIBICO

CIBICO són les sigles que donen nom al projecte (*) “Circular Biomaterial Communication” que significa "Comunicació circular amb biomaterials", concretament crear suports de comunicació gràfica a partir de l’aprofitament de material orgànic. I aquesta iniciativa sorgeix de NailFactory què és l’entitat dedicada al dissenyar de manera conscient sense provocar residus.

Silvana i Josean són la parella de dissenyadors compromesos i expressen molt clarament que “les coses no serveixen per quelcom sinó que formen part d’un sistema”.

Com passa un residu a ser un recurs aprofitable?

Aquest precisament és l’objectiu del projecte que s’explica en una animació molt didàctica al video.

video CIBICO
video CIBICO

"Creamos un bioplástico 100% natural i biodegradable, combinando ese proceso artesanal con la tecnología digital que lo soporta y graba con láser. Nada de tintas contaminantes, se consigue una gama de soportes de comunicación gráfica (carteles, letreros,) sin generar residuos plásticos cuando ya no se necesitan. Los residuos de CIBICO pueden devolverse a la tierra para seguir su ciclo orgánico sin contaminación alguna. Se trata de seguir un proceso de economía circular y sostenible con el que ganamos tod@s”.

Com vincular una producció innovadora a col·lectius socials desafavorits?

CIBICO
Micro-projecte guanyador de la convocatòria “La ciutat proactiva” a 2021

Tal i com Silvana ho explica al video, l’aposta de NailFactory amb aquest projecte ha estat incorporar un compromís a tres bandes: local, sostenible i social. Potser per això va ser un micro-projecte guanyador de la convocatòria “La ciutat proactiva” a 2021; pel fet d’impulsar un sistema tecnològic innovador en l’àmbit de la comunicació gràfica local, circular i socialment compromesa per donar resposta a la generació de residus al voltant de la difusió en fires, congressos o esdeveniments de tot tipus.

video "Formación social CIBICO"
video "Formación social CIBICO"

Precisament l’aposta de NailFactory es aplegar dos extrems sovint allunyats, el del disseny i els col.lectius marginalitzats mitjançant la formació per a poder entrar en el terreny laboral de producció de la mà dels biomaterials. Com a mostra d’aquesta vinculació poc habitual al video “Formación social CIBICO”, veiem una formació realitzada al mes de novembre a membres de l’associació Tresors de Dona (dones migrades de procedències diverses) a l’espai de cuina del casal de barri Ca l’Isidret. Val a dir que aquesta col·laboració en clau d’innovació-social ha estat facilitada per La Fàbrica com a entitat membre de la plataforma ciutadana la Taula Eix Pere IV que gestiona aquest equipament de proximitat al barri de Provençals de Sant Martí de manera comunitària.

I com hem anat a parar a Cibico?

Video III Fira cap al residu zero 2021
Video III Fira cap al residu zero 2021

Doncs tirant dels fils de les relacions mantingudes arran del projecte europeu FoodShift relacionat amb la tecnologia alimentària que des de 2020 es desenvolupa al FabLab del Poblenou on La Fàbric@ cooperativa, com a membre de la junta amb altres entitats, hi està aportant la dimensió comunitària. I allà NailFactory va presentar un projecte pilot d’aprofitament del pinyol d’oliva anomenat "RE-Olivar" que ens va encantar.

 

 A partir d’aquí vam fer l’impossible perquè fos una de les iniciatives participants a la III Fira cap al residu zero 2021 del Besós-Maresme. I un cop haver conegut la seva aposta de producció local, sostenible i social ens va semblar molt oportú aportar contactes amb associacions que podien estar interessades en formar-se, com va ser el cas de Tresors de Dona. I en la mesura que aquesta opció de consum en base a biomaterials esdevingui més i  més demandada més feina generarà i menys contaminarà el nostre consum. De moment la cartelleria del Museu del Disseny així està produïda i tot sembla que s’estendrà a molts altres indrets. Arran de la formació al casal Ca l’Isidret el cartell del receptari col·lectiu de la cuina comunitària ja està elaborat amb pell de ceba.


Escribir comentario

Comentarios: 0