· 

“Com abordem la crisi climàtica des dels barris? es planteja a la trobada entorn la prevenció de residus del Poblenou.

“Trobada-mercat de segona mà pel consum responsable i la prevenció de residus” - cartell
“Trobada-mercat de segona mà pel consum responsable i la prevenció de residus” - cartell

 

Encara que aquest any no vam tenir la “Fira cap al residu zero” del Besós-Maresme hem pogut re-trobar-nos amb el tema al Poblenou amb una “Trobada-mercat de segona mà pel consum responsable i la prevenció de residus” a finals de novembre organitzada per entitats diverses del districte de  Sant Martí com la Taula Eix Pere IV, l’Associació de Veïnes i Veïns del Poblenou/Pla Comunitari i unes quantes més de convidades d’altres barris de la ciutat amb molt a compartir. 

 

La intenció ha estat mostrar en la pràctica com podem fer les coses d’una altra manera en qüestió de prevenir i reduir residus en el nostre dia a dia enlloc de parlar-ne tant i acabar deixant-ho córrer en sentir-nos superades pel tema. Així, el descampat infrautilitzat davant del parc de bombers del Poblenou ha estat l’escenari d’un futur que ja és present quan consumim roba de segona mà, intercanviem o aprofitem el rebuig orgànic compostat per abonar les plantes o ens ocupem de treure-li em màxim profit a les coses. 

resultat de l’autòpsia de residus
resultat de l’autòpsia de residus

 

L'autòpsia de residus ha estat una de les accions curioses de l’encontre presentada per Jordi Bigues (i membres de l’AVV Sarrià), autor del llibre “x un bon clima. El llibre verd de Barcelona”, una guia ambiental i climàtica molt pràctica pensada per a les persones que han estat bombardejades amb múltiples missatges ecològics i que volen ordenar els seus punts de vista respecte l’entorn urbà, tot renunciant als prejudicis.

I com la pròpia guia, amb la pretensió és que cadascú de nosaltres n’extraguem les nostres pròpies conclusions, així va ser el resultat de l’autòpsia de residus on vam poder mesurar els volums de residus recollits en una bossa d’escombraries qualsevol de rebuig, massa orgànica, malbaratament d’aliments, paper i cartró, plàstics i envasos, vidre, altres reciclables i fins i tot residus tòxics!. 

 

A la foto podeu veure els percentatges. 

Fira Poblenou
Fira Poblenou

 

La nostra aportació com a cooperativa Fàbrica, vinculada al Pla Comunitari del Poblenou i des del projecte “Benestar eco-social als barris”, es va enfocar en la qüestió de “Com afrontem la crisi climàtica des dels barris?” i vam estar a la parada recollint aportacions al respecte que anaven des de l’educació, l’acció de protesta, l’organització i la reutilització de residus entre altres com a maneres de no caure en la indiferència o el bloqueig. Des de l’acció hem aportat propostes per reutilitzar els texans i altres teixits en una segona vida en el marc de la campanya Texans pel Clima. 

La trobada també va ser l’aparador de projectes locals de l’Economia Social i Solidària com el supermercat cooperatiu Pebre Roig que està apunt d’obrir com un salt als grups de consum amb tanta trajectòria al barri que va somiar-se durant la pandèmia. 

Projectes locals ESS
Projectes locals ESS

A més del mercat de segona mà, el debat i els tallers no podien faltar les històries que van arribar de la mà de la contacontes Nunila que ens va portar històries d’aquelles que ens fan viure en un planeta verd i sa on hi ha lloc per a totes. Com a tast aquí teniu “El conte dels colors”.

video "El conte dels colors"
video "El conte dels colors"
Nunila contant històries de despertar.
Nunila contant històries de despertar.

En aquesta crònica audiovisual de l’HORT FORTALESA podeu escoltar les paraules i veure la diversitat de persones que fan real la fortalesa d’aquest hort comunitari.

Escribir comentario

Comentarios: 0