· 

L’escola Concepción Arenal s’afegeix a la iniciativa d’escocells comunitaris al Besós-Maresme completant un veritable corredor verd urbà-humà

Poster

Després de gairebé 4 anys d’espera l’escola Concepción Arenal del Besós ja té  plantats i tancats els escocells del davant i ho ha aconseguit sumant-se a la iniciativa comunitària protagonitzada pel veïnat.

El procés de plantació dels escocells de davant l’escola ha format part de la tasca de coordinació del grup “motor” d’escocells del B-M i s’ha realitzat en tres fases que es recullen gràficament en el pòster que teniu a l’abast. 

 

  • Fase 1 de producció de tancats a l’espai d’hort de l’escola a partir de la recollida de palets reaprofitats. 
  • Fase 2 de plantació dels tres escocells a càrrec d’alumnes, veïnes i personal voluntari. 
  • Fase 3 d’instal·lació dels tancats amb la posterior cremada de la fusta i pasada d’oli de llinosa per garantir el bon manteniment.

Quan a finals de 2018 el veïnat del carrer Cristòbal de Moura dels blocs del costat del casal de barri va activar-se amb la plantació i els tancats dels escocells per transformar el seu carrer en un espai agradable, la directora de l’escola ja va manifestar que s’hi volien afegit. Les condicions però no han estat les adequades fins uns anys després en què la dinàmica veïnal entorn el verd urbà comunitari ha crescut al barri, s’ha consolidat i coordinat un grup d’agents actius entre veïnat, entitats i serveis i s’ha posat a disposició el suport de La Fàbrica amb el projecte “Al Besós-Maresme afrontem la crisi climàtica” posant a l’abast els recursos materials  i professionals per fer-ho realitat.

Cartell informatiu

 

La clau principal però ha estat com sempre la humana que ha estat coordinada des del casal de barri Besós de la mà de Mozdalifa Melkheir, dinamitzadora de l’equipament, qui ha posat en solfa les tasques a realitzar amb els diversos agents implicats en aquesta aventura urbana. Convocar i coordinar la comunitat educativa des de direcció, famílies de l’AFA, alumnat, referent educatiu amb el veïnat amb ganes de posar les mans a la terra del barri. I tota aquesta energia en moviment ha aconseguit plegar un grupet d’una vintena de  persones d’edats, sexe i procedències culturals d’allò més divers al servei del mateix propòsit.

 

Després d’una primera reunió informativa al febrer de 2023 va ser el 8 de març el primer dia de feina comunitària que duraria gairebé un mes i mig amb Ramadà pel mig dificultant en certa manera la disponibilitat de les persones musulmanes implicades. Tot i així, amb unes 5 sessions realitzades a l’espai d’hort de l’escola amb les eines disponibles, el fuster professional de suport aportat pel projecte i l’empenta del veïnat i les famílies (sobretot les mares) els escocells plantats davant l’escola han completat la filera que comença davant del casal de barri fins a 13. Una vintena de persones aportant les habilitats pròpies en fusteria, jardineria, bricolatge ... han posat en comú el seu temps per aconseguir alimentar el barri de verd i poder passejar per un carrer ple de vida.

BCNETA_escola

Resultat, generar un corredor urbà i humà de verd comunitari incorporant el centre escolar en la dinàmica comunitària tot enfortint la xarxa ciutadana que, més enllà de les campanyes municipals, es fa càrrec de fer més verd, més cuidat i més bonic el carrer plantant, protegint i mantenint la vida vegetal des d’espais de coordinació on compartir els avenços, les dificultats i les propostes d’afrontar la crisi climàtica en el dia a dia. 

Ara el relleu del verd urbà comunitari al Besós-Maresme ja ha passat a un altre centre escolar, l’escola Sant Gabriel, que incorporada al grup de coordinació d’escocells comunitaris del barri (conformat de manera estable per personal dels equipaments casal de barri i centre cívic, Ambar Prim, veïnat, referent de La Fàbrica i del Servei de Prevenció i convivència) ha posat fil a l’agulla per la plantació dels escocells del seu carrer en ressonància amb l’hort escolar i la dinàmica del centre entorn la promoció del verd urbà com una via de pedagogia viva d’aproximació i respecte a la natura. Al mateix temps que més escocells als carrers del barri esdevenen jardins urbans-humans gràcies al suport de veïnat avesat en el tema que l’escampa com una taca d’oli alimentant les relacions i alhora les possibilitats reals de generar més benestar als barris


Poster Escocell escola - 2023
Poster Escocell escola - 2023
Poster Escocell barri - 2021
Poster Escocell barri - 2021
Poster Escocell - 2019
Poster Escocell - 2019


Escribir comentario

Comentarios: 0