· 

Mapejant els escocells comunitaris a la V Fira d’Economia Social i Solidària del Besós-Maresme

V Fira d’Economia Social i Solidària del Besós-Maresme
V Fira d’Economia Social i Solidària del Besós-Maresme

 

Ja són cinc anys consecutius què ens trobem a la Rambla Prim del Besós-Maresme veïnat, associacions del barri i entitats del tercer sector, com ara La Fàbrica, per compartir idees i iniciatives que facin rutllar cada cop més l’Economia Social i Solidària al barri. 

Aquest any, la trobada  s’ha plantejat com un espai per a que entitats, artesanes i petites productores/comerços/negocis amb valors d'ESS donin a conèixer el seu projecte”, segons l’organització del Centre Cívic. I en aquesta línia, les activitats presents a la fira s’han centrat en una Fireta de projectes d'Economia Social i Solidària on s’han aplegat parades amb càterings d’emprenedoria de dones migrades com la Kantina Migrante, parades de manualitats fetes per veïnes a base de materials reciclats amb CreAlgo, d’associacions com Ambar Prim, del grup Brots Verds de consum responsable d’aliments i d’altres entitats dels barris veïns del Districte Sant Martí com la Taula Eix Pere IV.

 

En aquest ambient veïnal i i de compromís amb la millora del barri s’ha  acollit la presentació del “projecte d'escocells”. Així es coneix al Besós-Maresme la iniciativa comunitària que des de finals de 2018 aplega veïnat, associacions i centres educatius  com l’escola Concepción Arenal al voltant de la plantació i el manteniment d’escocells en diferents indrets del barri amb l’acompanyament de la cooperativa La Fàbrica.

 

El mapa participatiu dels escocells comunitaris plantats al Besós-Maresme amb fotos ubicades en els diferents carrers ha estat presentat per Mozdalifa (dinamitzadora del casal de barri Besós), Loli (Ambar Prim) i Doris (La Fàbrica). I encara hi ha molts més escocells plantats de manera espontània que des de fa anys potser esperen connectar-se a aquesta xarxa verda de persones que estan fent del Besós-Maresme un barri més saludable.


Carrusel de fotos


El pes dels equipaments del Besós-Maresme per millorar el benestar al barri.

Ja són gairebé 7 anys, des de finals de 2018, en els que va creixent la dinàmica de plantar més verd al barri amb una perspectiva comunitària i de sostenibilitat sòcio-ambiental tenint en compte el  reaprofitament de materials. I un objectiu del nostre projecte de millorar l’abordatge de la crisi climàtica als barris ha estat la vinculació dels equipaments. Si bé el casal de barri Besós ha estat pioner com a equipament referent pel escocells dels carrers Cristòfol de Moura i Catània se li ha afegit en el repte des de 2022 el centre Cívic Besós-Maresme amb activitats de sensibilització i la creació d’un hort urbà en una de les terrasses aplegant veïnat interessat amb formacions i seguiment dels cultius. 

Si bé al 2022 vam regar els arbres que acollien la fira, aquest any s’han mostrat els escocells de davant del cívic plantats gràcies a la implicació del veïnat de l’hort i d’un veí voluntari per fer els tancats amb palets reaprofitats.   

 

Una altra activitat de la Fira d’ESS d’enguany ha estat apropar l’ESS de manera fàcil i accessible donant a conèixer “Quines eines tinc per passar de la idea a l'acció? Passos per emprendre en ESS” a càrrec de Barcelona Activa. Esperem que de mica en mica, gràcies a la fira i als reptes que tenim endavant, l’ESS vagi arrela·lant als barris.

 

I finalment, el sopar comunitari compartit ha fet la cloenda de la Fira amb un  concert per celebrar que tenim comunitat i molt de verd per fer créixer al Besós-Maresme.

Escribir comentario

Comentarios: 0