· 

Un, dos tres, cotxes fora !! que estem al PLANTing Day (...ah!, PARKing Day)

PARKing Day en el Besós-Maresme
PARKing Day en el Besós-Maresme

 

Sabem que els cotxes fan nosa a la ciutat per la seva desmesurada quantitat i perquè semblen més imprescindibles del què en realitat són. No els necessitem per tantes coses perquè amb transport urbà i una vida de més proximitat que ens permeti caminar per arribar allà on ens cal i relacionar-nos cara a cara amb la gent del nostre entorn. Hi ha però un predomini del cotxe com a transport individual que precisa petroli per córrer i això ja està en extinció com l’individualisme. Millor ens situem en l’extinció del transport individual i en hàbits inútils que ens han separat i ens han fet fràgils en aquests moments que demanen connexió i compartir recursos pel bé comú. Així que en el context de l’anomenat “Parking Day” diem ben alt “un, dos, tres, cotxes fora” i alhora creem i re-creem escenaris urbans que mostren com serien els carrers si enlloc de cotxes aparcats hi hagués vida social. Per això també és un “Planting Day” per a nosaltres. 

Al Besós-Maresme ens hem plantat !

Doncs també ens hi vam sumar a la crida per una vida urbana digna de ser viscuda amb el Casal de Barri com espai referent sumant des del nostre projecte “Benestar ecosocial per afrontar la crisi climàtica des dels barris”. A primera hora els cotxes que havien de ser fora restaven encara però les veïnes (perquè la majoria eren dones vinculades als grups comunitaris del casal La magia de la cocina, Cre@lgo i Art de Barri) amb ganes de fer-se visibles van prendre l’espai exterior igualment. Vam decidir llavors que les plantes estarien per sobre dels cotxes de manera explícita i així va ser com gots reciclats amb planter van formar línies verdes a sobre dels capós dels dos cotxes que seguien aparcats quan no havien de ser-hi. En una estona els propietaris d’un d’ells van treure’l sense saber què passava i van rebre una planteta per la seva bona acció i l’altre va seguir decorat de verd. I així ho vam fer traient cadires, taules i sofàs còmodes per gaudir de l’espai públic en bona companyia conversant, menjant, teixint, acompanyant els infants ... A les taules del carrer s’escampaven converses entre la vintena de veïnes si veïns d’arreu amb salutacions de retorn al curs, alegries regalades i ganes de trobar-se fent quelcom que fes comunitat simplement sent nosaltres mateixes visibles al carrer traient espai als cotxes per un dia.

Una de les propostes compartides va ser el joc de taula “InterkonneXions” on vam poder explorar els sentits a base de preguntes que ens remetien al tacte, la vista, l’oïda, l’olfacte i el gust. Preguntes com “quina olor té la nit?", "quin arbre t’agrada tocar?", "on mires quan camines?", "quin so d’animal coneixes bé?" o "com te sents quan t’agafen la mà?" i moltes preguntes més van obrir espais de relació des del què som i com ens estem relacionant amb els altres i l’entorn.


Aquestes fotos mostren l’ambient del davant

del casal de barri Besós-Maresme

durant tot el matí del Parking Day. 


I sabem que el carrer és l’espai públic de la gent a la ciutat i no només per un dia,

perquè els cotxes també estan en extinció

en la ciutat emergent que les comunitats construïm dia a dia


Escribir comentario

Comentarios: 0