· 

Les dones del Besós-Maresme s'impliquen en el benestar eco-social als barris més enllà de la queixa

Taller Benestar Eco-Social
Taller Benestar Eco-Social al Casal Besós

Que el benestar individual és una il·lusió i què totes estem inter-relacionades tot el temps és un dels principis de l’ecofeminisme i té a veure amb la dinàmica veritable de la vida que està molt allunyada del ritme del dia a dia de la majoria de la gent marcat per horaris externs i un allau de missatges externs que ens fan creure que podem amb tot. Una reflexió sorgida de les sessions del taller “Benestar ecosocial” acollides al casal del Besós per segon any consecutiu que s’han centrat en aprendre i intercanviar recursos per sentir-se bé millorant el barri i el planeta.

A partir d’una dinàmica relaxada i de respecte, una vintena de dones del Besós-Maresme amb trajectòries, edats i situacions d’allò més divers s’han escoltat, parlat i adonat de què ni poden amb tot ni falta que fa perquè no té sentit. I ho han fet amb l’acompanyament de la professional en salut natural Marié Morales garantint un espai de confiança i seguretat perquè les dones s’obrissin a qüestionar durant tres setmanes la manera com entenen el benestar i com pot condicionar-nos com entenem i com vivim la vida. Algunes de les pautes més importants que han marcat el ritme de les sessions han estat partir de la valorització del què tenim a l’abast cada dia davant nostre i no ens adonem fins que ho perdem. La clau és doncs aprendre a viure des de l’abundància que tenim i no des de la mancança mirant més enllà del què ens vol fer veure el sistema consumista que creix més a mesura que nosaltres ens creiem menys. I això s’explica des dels moviments per una transició ecosocial justa i solidària.

Taller Benestar Eco-Social amb la Marié Morales

Com a següent pas l’agraïment esdevé l’actitud més conseqüent que ens aporta benestar al nostre voltant i va contra la corrent de la queixa constant que molts cops justifica no haver de moure’s per res. Doncs en el marc del taller estar agraïda és gratificant i una de les claus per adonar-se’n que estar bé amb una mateixa és un primer pas per estar bé amb les altres persones i també per poder abordar qualsevol cosa que tinguem a resoldre sigui a nivell personal com de barri o del planeta. Les tres dimensions s’entrecreuen de manera immediata i això ens permet valorar el poder de les nostres accions, les que fem amb altres i com estan canviant les coses que no ens agraden.

Taller Benestar Eco-Social - cartell

I tirant del fil de la conversa profunda sessió darrera sessió les dones han posat de manifest el valor de cuidar-se i no confondre-ho amb ser egoista, com sovint ens fan creure en el mandat invisible del sistema on vivim que ens posa al servei de tothom menys de nosaltres mateixes.

 

aquí fem referència a com és justament el què ha criticat i qüestionat el feminisme i què Angela Davis (feminista afroamericana) va descriure de manera colpidora  en afirmar què “el feminisme defensa la idea radical (bàsica) de què les dones som persones”. I el fet valorar entre totes com menjar bé, fer exercici, tenir els nostres rituals i trobar pauses en el frenètic ritme del dia a dia per respirar profundament,  vestir-nos com ens ve de gust, trobar-nos amb la gent estimada què decidim ... tot això ens fa sentir bé i justament és fonamental per tenir una vida amb sentit. La bona notícia és que això sol estar al nostre abast perquè és una priorització què fem davant d’altres distraccions que ens volen atrapar (fent referència a les pantalles). Semblaria que es tracta d’anar a lo més bàsic per arribar el més fons possible i així ha estat aquest camí que va fent el seu curs i impregna l’ambient el casal de barri on la gent es troba per compartir, escoltar-se, aprendre, demanar ajuda, aprendre llengües, organitzar-se per aconseguir aliments ecològics, fer ioga, passar a saludar ... i per tant posant en pràctica en el dia a dia les pràctiques de benestar que ens fan sentir bé amb nosaltres mateix@s i amb l’entorn del què formem part.

Taller Benestar Eco-Social al Casal Besós

Felicitacions a totes aquestes dones del barri Besós-Maresme

què esteu generant tant de “bon clima”

des dels vostres grups comunitaris.

I un agraïment a Mozdalifa Melkheir que ho fa fet possible

com a peça clau en l’engranatge humà del casal de barri.


*Enllaç al Blog de Marié Morales “Crecejoven”, acompanyant en aquest camí del benestar que el presenta així:

 

¿Por qué Crecejoven?

Porque desde el momento en que naces empiezas a crecer, y ya no hay quien lo pare.

Y mejor hacerlo con energía y salud que con el agotamiento del desgaste cotidiano”.


Escribir comentario

Comentarios: 0