· 

AL BESÓS-MARESME AFRONTEM LA CRISI CLIMÀTICA DURANT TOT L’ANY TRANSFORMANT EL QUÈ NO ENS AGRADA

Recorregut estacional pels espais que el veïnat de totes les edats ha transformat en llocs de benestar gaudint del bon ambient amb les habilitats que totes tenim per compartir.

Primavera_escocells

PRIMAVERA

Davant l’escola Concepción Arenal les coses han canviat quan mares d’alumnat de l’escola i la mateixa directora van decidir que també volien ser part d’un carrer més verd i més amable afegint-se a la dinàmica d’escocells comunitaris; que des de finals de 2018 va engegar el veïnat dels blocs del costat del casal de barri plantant i tancant els escocells amb palets reaprofitats. Ara, la filera d’escocells plantats i cuidats en aquell tram del carrer Cristobal de Moura arriba als 13 ! i ho han aconseguit fent les coses en comunitat i posant a disposició les habilitats que cada persona en fusteria, jardineria, bricolatge ... No hi ha fórmules però si la determinació de ficar-se mans a la terra per plantar(se) sense esperar que les coses arriben de fora. 

 

 

 

 

 

RESULTAT:

Enfortim els vincles entre la comunitat escolar i la veïnal

a favor d’un carrer ple de vida verda.

estiu_ramblaPrim

ESTIU

La rambla Prim que vertebra el barri a l’alçada del centre cívic ha estat l’escenari de la trajectòria dels escocells comunitaris del Besós-Maresme amb motiu de la Fira d’Economia Social i Solidària on es va presentar un mapa del què el veïnat ja té plantat als carrers del barri. El mateix equipament estrenava els escocells del seu davant plantats i tancats amb palets reaprofitats com a resultat de la dinàmica de posar en solfa la gent vinculada a l’hort que hi acull el centre amb suport de veïnat d’altres carrers amb escocells plantats. Amb tot plegat una fira per l’economia humana de proximitat que ja ha incorporat la vida vegetal del barri al seu programa. 

 

 

 

 

 

 

RESULTAT:

Ens trobem per celebrar l’esclat d’escocells

plantats a tot arreu del barri.

tardor_eixarcolant

TARDOR

El parc de darrera del casal de barri és un veritable jardí comestible quan podem reconèixer el valor nutritiu de les plantes que hi creixen de manera silvestre. No estem parlant d’horts urbans sinó dels espais urbans verds on viuen plantes que no hem plantat nosaltres com ara l’herba roqueta, la dent de lleó, l’ortiga, la borraina, el blet negre ... I quan la gent d’EIXARCOLANT ho van compartir amb veïnes de totes les edats i procedències que recordaven com no fa tant de temps les fèiem servir per menjar, calmar-nos, digerir i agafar energia entre d’altres propietats. I ens vam adonar que posant-nos al dia d’aquests coneixements amb la gent gran i els joves que ho estan descobrint podem recuperar les nostres aliades vegetals. 

 

 

 

 

 

RESULTAT:

Ens podem alimentar de plantes silvestres

al nostre abast de manera accessible. 

Hivern_Grup Taller RAP

I ... HIVERN

Les aules de l’escola Concepción Arenal han acollit un taller de rap per narrar la dinàmica escolar-veïnal de plantació i tancats dels escocells de davant l’escola. Amb el suport d’Escola de Vida els infants de 5è i 6è han fet volar  rimes i la poesia en primera persona al servei del del verd del seu barri recordant-nos què “tots ho saben, hem de cuidar el nostre planeta, ens necessita. Si no el cuidem es fa malbé i si ho fem sempre estarà bé”. Aquesta fita ha aplegat mares vinculades a l’escola però també veïnat d’altres barris i famílies motivades en contribuir com la millor tasca educativa a fer en valors perquè com diu la lletra “El que es planta es cuida”.

 

 

 

 

 

 

RESULTAT:

Escoltem el “rap dels escocells” on els infants deixen clar

que “Nosaltres també som importants com un jardí en comunitat”.

Així doncs és com al llarg de totes les estacions de l’any 2023 al Besós-Maresme la gent ha fet front a la crisi climàtica passant a l’acció per plantar(se) conjuntament i fer-ho visible al mapa perquè s’escampi la taca d’oli del verd urbà comunitari a més espais i a més barris; aprenent a alimentar-se de proximitat i explicant les històries què estan protagonitzant cada dia per transformar el què no volen d’una manera molt senzilla que és seguir sembrant llavors en forma de converses, trobades i cançons plenes d’advertència i esperança quan el futur espanta. 

Escribir comentario

Comentarios: 0