SEMBRANT RIMES ECO-SOCIALS PER FER CRÈIXER EL VERD URBÀ- HUMÀ AL BARRI

Sembla una paradoxa això d’incidir en el malestar que sentim vers la crisi climàtica, o crisi global en la que ens trobem, i alhora referir-nos a fer créixer el verd als barris al costat de les comunitats. Doncs més aviat al contrari, perquè només tocant fons arran la creixent degeneració de la vida a la terra que habitem és com podem agafar l’impuls per actuar-hi en conseqüència cap a la millora de la vida que afecta humans i no humans. Aquest plantejament és el que des de fa més de 50 anys escampa Joana Macy en el marc del “Treball Que Reconnecta” (TQR) on explica meravellosament com només des del dolor que ens produeix veure com afectem la vida actuant des de l’ambició i l’explotació podem reprendre el poder per fer-hi front activament. De fet, ella com a activista ecofeminista, pacifista, budista i molt més parla d’un altre concepte molt apropiat per aquests temps que és “esperança activa” permetent alliberar d’una vegada aquest concepte de les simples bones intencions i posant-la en el terreny de l’acció conscient. 

Aquestes referències amb les que hem obert el text provenen de l’acció comunitària TQR d’arreu del món al voltant de la defensa de la vida així com de la crítica al pensament a favor del progrés sense límits tot apostant per la via de reconèixer-nos com a vida humana. I des d’aquí, de reconèixer-nos com a vida humana i part de la natura, és precisament com ens hem mogut l’any 2022 amb el projecte “BENESTAR ECOSOCIAL AL BESÓS-MARESME PER AFRONTAR LA CRISI CLIMÀTICA DES DELS BARRIS” amb accions diverses entre les que destaquem el procés formatiu-creatiu-musical en clau de rap al casal de barri del Besós amb l’acompanyament d’Escola de Vida que considerem una autèntica llavor. 

El pòster recull l’explicació del procés, la lletra de la cançó, l’audio i el vídeo amb els enllaços corresponents.


click a la lletra RAP Mediambient Besós
click al mp3 RAP Mediambient Besós

click al VÍDEO RAP Mediambient Besós

Estem sembrant rimes ecosocials al barri

Aquesta primavera de 2023 hem estat sembrant la llavor, que representa la  cançó de rap, per poder tenir una bona collita d’accions al territori en diversos espais i moments al barri i més enllà. 

Convocatoria ESCOCELLS - 08/02/2023
Convocatoria ESCOCELLS - 08/02/2023

Al Casal Besós (8/2/23) amb una crida al veïnat que deia:

 “Busquem persones amb ganes de compartir coneixements sobre les plantes.

Plantem per un barri més sa pel veïnat i pel planeta”. 

Una xerrada en horari escolar per tal de facilitar l’assistència de famílies, concretament mares, motivades en la plantació dels escocells de davant l’escola dels seus fills i filles.  Amb una dotzena de persones aplegades, incloent alguns veïns de diferents edats implicats i motivats en la plantació d’escocells a altres indrets del barri que ens vam donar cita al casal acollides per la seva dinamitzadora que, juntament amb el referent de l’escola Concepción Arenal, van presentar la proposta de la intervenció “escolar”. I La Fàbrica com a acompanyant cooperativa del procés d’escocells des de finals de 2019, quan es va activar l’acció comunitària pel verd urbà-verd humà, com ens agrada dir, amb el veïnat dels blocs del costat del Casal de Barri (Cristòbal de Moura) en una acció veïnal col·laborativa que ha esdevingut un procés ressonador al barri.

Val a dir que des d’aleshores la directora d’aquest CEIP ja va mostrar les ganes d’afegir-se com a centre escolar a la dinàmica verda comunitària encetada però les condicions no van ser favorables (pandèmia pel mig) fins tres anys després quan vam començar a coordinar-nos per fer-ho realitat. De la intervenció en verd davant l’escola ja us en parlarem al detall en una notícia específica que reculli el procés dels mesos de març-abril i maig.

l’escola CEIP Concepción Arenal (6/3/23), concretament a la classe de l’alumnat de 5è com a encarregat d’assumir el procés de plantació per la seva vinculació a l’hort escolar (posteriorment a la tasca d’elaboració dels tancats amb palets reaprofitats que els adults han realitzat a l’espai de l’hort de l’escola amb la seva supervisió durant els mesos de març, abril i maig). Un grup d’uns vint infants, nois i noies de procedències culturals diverses d’allò més motivades i coneixedores del món de les plantes des de casa seva i l’hort de l’escola amb molta energia vital per aportar com a referents del verd comunitari al barri i la ciutat.

Alumnat participant al taller de RAP
Alumnat participant al taller de RAP

I d’aquests espais a la primavera passarem a altres moments a l’estiu com la Festa major del Besós-Maresme i la Fira d’Economia Social i Solidària, on seguirem sembrant aquest missatge del rap: 

☆♩♪♫♬☆

"Cuidar i proteger el medio ambiente.

Cultivar a toda la gente.

Ser consciente es urgente.

Aquí lo hacemos diferente”.

☆♩♪♫♬☆ 

I com a aprenentatges d’aquest procés de creació col·lectiva en clau de rap tanquem amb els tres principis d’acció, reflexió i defensa de la vida destacats en el pòster:

☆ Ens expressem amb respecte

☆ Tenim el poder de la paraula

☆ Cantem per defensar la vida 

Poster "Ritme i Poesia per afrontar la crisi climàtica des dels barris"
Poster "Ritme i Poesia per afrontar la crisi climàtica des dels barris"

 

☆♩♪♫♬☆ Aquí teniu el link al poster en la secció "Documents (posters)"

que recull el procés del Taller de Rap al Casal del Besós

 Escribir comentario

Comentarios: 0