· 

"Fa un any que plantem flors a prop del nostre entorn. Els escocells somrients al vent fent el barri més bell” ☆♩♪♫♬☆

Marc del projecte "Benestar eco-social al Besós-Maresme per afrontar la crisi climàtica"

2023_Taller de Rap: "Plantem un escocell"

 

"Plantem escocells, al nostre carrer

i áreas verds, som com ocells.

Nosaltres també som importants

com un jardí en comunitat."

 

 

Diu el rap dels infants del Besós-Maresme davant la crisi climàtica.

Alumnes de 5è i 6è de l’escola Concepción Arenal al taller de rap.
Alumnes de 5è i 6è de l’escola Concepción Arenal al taller de rap.

Expressar-se amb el rap com a eina davant la crisi climàtica és l’opció dels infants del barri del Besós-Maresme per segon any consecutiu de la mà d’Escola de Vida i comptant amb l’acompanyament del casal de barri Besós en el procés de promoure el verd comunitari que aquest any 2023 ha posat el focus en l’escola Concepción Arenal tant per la plantació i els tancats dels escocells de davant del centre escolar com pel taller de rap on els infants i alumnes participants han explicat a la seva manera el què ha passat a ritme de rap.

Concretament el taller de rap s’ha integrat perfectament en l’aposta pedagògica de respecte i promoció de la natura que en aquest centre es va iniciar amb l’hort escolar fa uns quants  anys com a espai orgànic de referència que, en certa manera, fomenta l’alfabetització ecològica de tota la comunitat educativa. En aquesta línia de coherència, el referent escolar s’ha afegit durant tot l’any a les coordinacions del projecte escocells comunitaris Besós-Maresme que, coordinat des del casal de barri, aplega veïnat, entitats, equipaments, La Fàbrica com a suport material-professional i finalment centres escolars.

Taller "Plantem un escocell"
Taller "Plantem un escocell"

Perquè si bé el Ceip Concepción Arenal ha estat el primer en sumar-s’hi a la iniciativa d’enverdir entre totes el barri l’escola Sant Gabriel li ha seguit els passos en la mateixa línia.

El taller de rap aquest any s’ha anomenat “PLANTEM UN ESCOCELL” per la referència directa a la plantació realitzada dels escocells de davant l’escola al carrer Cristóbal de Moura i això ha permès deixar entrar les rimes al centre escolar i obrir noves possibilitats d’expressió entorn temes que són reptes actuals. “Flors als testos, raps als textos” diu un tros de la cançó on aquest grup d’infants es presenten com agents ben actiu en això de fer un millor barri afirmant coses com aquestes:  “jo miro, planto i rego perquè cuido, “des de petit em dedico a sembrar arbres”, “jo cuido el món”,  “les plantes son dels nens i nenes de l’escola Arenal i això és molt genial”. Perquè en les tasques de plantació també han estat les alumnes i veïns en primera línia preparant la terra, plantant... considerant aquestes accions educatives com una via per cuidar la natura, de la que també som part, diuen a la cançó “reguem les plantes, les mans son branques”. I també  deixant els tancats construïts a partir de palets reaprofitats ben protegits fent servir la tècnica japonesa de cremar la fusta amb soplet i passar-li oli de llinosa per protegir-la. Perquè com bé recordem a la cançó, “el que es planta es cuida”. 

I finalment ja podem escoltar la cançó de rap creada per infants i alumnes del Besós-Mar per narrar el què ha estat passant davant de la seva escola gràcies a famílies, veïnes, professorat i una directora que ha apostat per seguir la via dels corredors verds urbans que (ens) connecten a la vida al barri. Com diu un tros de la lletra del rap, “Tots ho saben, hem de cuidar el nostre planeta, ens necessita. Si no el cuidem es fa malbé i si ho fem sempre estarà bé”. La cosa queda ben clar i qui no ho entengui és perquè no vol. 

 

Escolteu “el rap dels escocells” i feu-lo volar com el vent pertot arreu perquè

“El que volem dir és què ho hem de fer així”.

 

RAP dels Escocells_lletra
RAP dels Escocells_lletra

 

*Aquí teniu el link al poster [PDF]  que recull el procés del Taller de Rap al Casal del Besós

 

* I els links a la cançò [mp3] lletra [pdf].Escribir comentario

Comentarios: 0